Symboler i litteraturen
Menneskets bevidsthed består af 4 bevidstheder – (se figur). Når vi har med symboler at gøre i litteraturen, billedkunsten, film, dramaer osv. Henter vi symboler fra Det kollektive Ubevidste.
Et symbol er et tegn, en figur, der repræsenterer noget andet; fx en idé, en farve, en handling, et dyr, et konkret tegn eller en genstand.
Freud og Jung er de første psykologer, der beskrev og forklarede symbolerne og deres betydning.
I ’det kollektive ubevidste’ findes alle de symboler, der er fælles for alle mennesker. Der vil dog være kulturelle forskelle, som man lige skal tage hensyn til.
Et symbol er en ting, handling eller en person, der optræder fysisk i en fortælling, men som samtidig er et udtryk for noget andet og mere end det umiddelbare.
Symboler peger som regel på den indre konflikt, som hovedpersonen gennemlever. F.eks. optræder overnaturlige væsener som trolde, drager og hekse ofte i eventyr og symboliserer hovedpersonens frygt for at overgå fra et livsstadie til et andet (barn – voksen).
Symboler kan tolkes i sammenhæng med den kontekst, de fremtræder i. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken følelse og stemning beskrivelsen af symbolet vækker (frygt, kærlighed, befrielse, had etc.) Denne sansning af symbolet peger nemlig ofte på, hvad der er på spil mellem linjerne i fortællingen.